yeşil pasaport alacak memurun hangi derecesine bakılır

smmmsozluk
Devlet memurlarının kadro derecesi, kazanılmış hak aylık derecesi ve emekli keseneğine esas derecesi her zaman eşit şekilde ilerlemediği gibi, bu derecelerin her birinin memur için etkisi de farklı olabilmektedir.



Memurun derecesine göre hareket edilen durumlardan birine de hususi damgalı pasaport (yeşil pasaport) verilmesi işlemlerinde rastlanmaktadır.

5682 sayılı Pasaport Kanununa göre; birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ile diğer kamu görevlilerine Hususi Damgalı Pasaport (yeşil pasaport) verilebilmektedir.

Bazı ülkelerin, yeşil pasaport sahibi kişilerden vize istememesi bu pasaportun kullanılmasını daha cazip kılmaktadır.

(gbkz:Hangi memurlar yeşil pasaport alabilir?)

Pasaport Kanunundaki düzenlemeye göre;

**Bulundukları unvanların 1, 2 veya 3 üncü dereceli kadrolarında görev yapan Devlet memurları,

**1, 2 veya 3 üncü dereceli kadrolar karşılık gösterilerek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilişkilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilerek sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları

Hususi Damgalı Pasaport (yeşil pasaport) alabilir.

(gbkz:Memurların hangi derecesine bakılıyor?)

Pasaport Kanunundaki hükme bakıldığında, yeşil pasaport verilirken memurların “kadro derecesine” bakıldığı ve kazanılmış hak aylık dereceleri ile emekli keseneğine esas derecelerine bakılmadığı görülmektedir.

Öte yandan, Devlet memurlarının bazıları, görev yapmakta oldukları kadrolar için ilk dört derecede kadro ihdas edilmemiş olmasından dolayı ilk 3 dereceli kadrolara yükselememekte ve yeşil pasaport da alamamaktadırlar. Bu memurlar, ancak ilk üç dereceden bir kadrosu bulunan unvanlarda görev alıp bu unvanın ilk üç derecedeki bir kadrosuna atanmaları durumunda yeşil pasaport alma hakkına kavuşabilmektedirler.

Ayrıca, Devlet memurunun “kadro derecesi”, “kazanılmış hak aylık derecesi” ve “emekli keseneğine esas derecesi” farklı derecelerde olabilmektedir.

Örneğin; 399 sayılı KHK’ya tabi sözleşmeli pozisyonda 13 yıl çalıştıktan sonra memuriyete geçip 2 yıl görev yapan yükseköğrenim mezunu Devlet memurunun, emekli keseneğine esas derecesi 3, kazanılmış hak aylık derecesi ise 9’dur.

Bu memurun emekli keseneğine esas derecesi 3 olmasına rağmen, kadro derecesi 9 olacağından (3 aşağıdaki derecelerde de olabilir) yeşil pasaport alamayacaktır.

Aynı memurun torba kadro uygulamasından (68/B) yararlanarak 3 üncü derece kadroya atanması durumunda, görev yaptığı kadronun derecesi 3 olacağından yeşil pasaport alması mümkün olabilecektir.

Buna göre, emekli keseneğine esas derecesi ve kazanılmış hak aylık derecesinin yeşil pasaport alımıyla ilgisinin olmayacağını, önemli olan hususun ise kadro derecesi olduğunu memurunyeri.com olarak söyleyebiliriz. (İlk 3 dereceli kadrolar karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli çalışan memurlar için önemli olan da, görev yaptıkları pozisyona karşılık gösterilen kadro derecesidir.)

[http://memurunyeri.com/memur/goruslerimiz/7879-yesil-pasaport-alacak-memurun-hangi-derecesine-bakilir.html k:]

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches