657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personelden bazıları belli derecelere yükseldiklerinde Hususi Damgalı Pasaport (yeşil pasaport) alabilmekte iken, bazı unvanlarda bulunan personel ise bu haktan hiçbir şekilde yararlanamamaktadır.
5682 sayılı Pasaport Kanununa göre; birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları da Hususi Damgalı Pasaport (yeşil pasaport) alabilmektedir.
Bu düzenlemeye göre;
-Bulundukları unvanların 1, 2 veya 3 üncü derecedeki kadrolarında görev yapan Devlet memurları,
-1, 2 veya 3 üncü dereceli kadrolar karşılık gösterilerek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilerek sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları Hususi Damgalı Pasaport (yeşil pasaport) alabilmektedir.
(gbkz:Yeşil pasaport almak için aranan kadro derecesine ulaşamayanlar)
Devlet Memurları Kanunu, 36/A maddesinde memuriyete giriş dereceleri ile yükselinebilecek dereceleri ilgililerin eğitim durumlarına göre belirlemiştir. Ancak, eğitim durumları itibariyle en üst dereceye yükselebilecek nitelikte olan Devlet memurlarından bazıları, kadro derecelerinin belli bir sınırda tutulması nedeniyle, kadro derecesi bakımından ilerleyememektedirler.
Mevzuatta hiçbir engel bulunmamasına rağmen, bazı unvanlar için ilk 4 derecede kadro ihdas edilmemektedir. Bu nedenle, kazanılmış hak aylık kademe ve dereceleri ile emekli keseneklerine esas kademe ve dereceleri eğitim durumlarına göre en üst derecelere kadar ilerlese bile, kadro unvanları değişmediği sürece bu memurlar 5 inci derece kadroda kalmaya devam etmektedirler.
İlk 3 dereceli kadroda görev yapma imkanı bulamayan memurlar, hizmet süreleri ve aylık dereceleri ne olursa olsun, yeşil pasaport alamamaktadırlar.
Bazı unvanlardaki kadro dereceleri kamu kurum ve kuruluşlarında genel olarak 5 inci dereceden aşağı olmamakla birlikte, bazı kurumlarda (örneğin bazı üst kurullar) benzer unvanlarda 1 inci derecede kadro olduğu da görülebilmektedir.
(gbkz:
Kadro dereceleri itibariyle yeşil pasaporttan yararlanmayan unvanlar)
Kadro dereceleri genel olarak 5 inci dereceden aşağı olmayan unvanların bazılarına aşağıda yer verilmiştir. Bu unvanlarda görev yapan Devlet memurları (daha üst derecelerde kadro derecesi bulunan kurumlarda çalışanlar hariç) yeşil pasaport alamamaktadırlar.
*Arşiv Memuru
*Aşçı
*Ayniyat Memuru
*Bahçıvan
*Bakıcı Anne
*Bekçi
*Berber
*Bilet Kontrol Memuru
*Cezaevi Katibi
*Dağıtıcı
*Daktilograf
*Dava Takip Memuru
*Eğitim Rehberi
*Emanet Memuru
*Garson
*Gassal
*Gişe Memuru
*Haberleşme Memuru
*Hademe
*Hastabakıcı
*Hayvan Bakıcısı
*Hemşire Yardımcısı
*Hizmetli
*İcra Memuru
*İdare Memuru
*İnfaz Ve Koruma Memuru
*İtfaiyeci
*Kaloriferci
*Laborant Yardımcısı
*Makyajcı
*Matbaacı
*Memur
*Mutemet
*Mübaşir
*Santral Memuru
*Satınalma Memuru
*Satış Memuru
*Silah Muayene Memuru
*Şoför
*Tahsildar
*Tebligat Memuru
*Teknisyen Yardımcısı
*Terzi
*Usta Öğretici
*Yoklama Memuru
*Yurt Yönetim Memuru
*Zabıt Katibi
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?