okul öncesi eğitimin sisteminin yanlışlığı

cokkeyifsizimbenya
9 günün ardından siteye hışımla girmeme sebep olan, fikir beyan etmekten ziyade hırlamakla kendini gösteren başlıktır.
tartışacaksak eyvallah, trollük yapmaya; hele mesleğimi sorgulamaya çalışan dillere cevap vermeye hiç niyetim yok.
John Doe
erkes elma çok faydalı diyordu ben de manava gidip elma almak istedim. manava girince manav benle hiç ilgilenmedi daha sonra bi fırsatını bularak manava elma istediğimi söyledim manav sert ve ilgisiz tavırlarla cevap verdi. napacan alacan mı da soruyon dedi. fiyatını filan sorduğumda bayağı kazık bi fiyat söyledi. neyse ben yine de almak istediğimi söyledim ama bana seçtirmedi. kendisi çürük çarık kurtlu filan elmaları doldurmuş. bunu da eve gelince farkettim.

dolayısıyla arkadaşlar elma faydalı filan değil boşuna manava elma almaya gitmeyin.

hyperion
@11 böyle anlaşmamıştık!
bana yazcak bişey bırakmamışsın (dememi ne kadar çok isterdin dimi :D)
sistemin yanlışlığından başlayıp, eğitimi gereksiz ve saçma'ya bağlayan yazarcığıma(çok kitap okuman gerek çoook) keskin bir üslup ile yüklenecek değilim.
uzun uzadıya kritik dönemleri, çevreye uyum davranış kazanım gibi konulara da değinecek değilim.
okul öncesi eğitim, büyüme ve gelişim dönemleri kuramcılarının, bizzatihi öğretmenlik mesleğini üstlenen bizlerin de gözlem ve pratiği sonucunda vardığı nokta; eğitimin şart! olmasıdır.
illa bir eleştiri getirilecek ise; yazarcığımı küstürüp köşede telefon ile konuşan öğretmenimsi yaratığı eleştirebilirsin. -ki asıl kızgınlığın onadır beybi, sisteme ya da eğitime değil.-


casper
hayret ederek okuduğum başlıktır. hala gereksiz olduğunu düşünen insanların olduğunu biliyordum da saçma, sadece oyun oynanan, çocuklarla ilgilenen öğretmenin olmadığı, en güzel çağlarının okul köşelerinde geçtiğine inanılması gibi durumların olduğunu düşünen kesimin bu kadar keskin düşüncelere sahip olduğunu bilmiyordum.
başlığı açan yazarın düşüncelerine cevap niteliğinde değil ancak bu konuda yazmak istediğim şeyler var bir okul öncesi öğretmeni olarak. öncelikle şunu belirtmek isterim bir çocuğun beyin gelişiminin %80 i 0-6 yaş aralığında tamamlanır. bu yaş aralığında ne kadar kaliteli bir eğitim sürecinden geçer, ne kadar çok uyarıcı ile karşılaşırsa çocuğun ileriki yaşlarında gösterdiği başarı o kadar büyük olur.
gelelim okul öncesi çocuğu okulda neler yapar? okul öncesi eğitiminin temel amacı kabaca söylersek; çocuğu yaşama ve ilk okula hazırlamak, Türkçe'yi düzgün konuşmasını sağlamak ve temel becerileri kazanmasına fırsat vermektir.
okul öncesi eğitimi alan çocuk almayan çocuğa oranla birçok alanda önce başlar hayata. nasıl mı? öncelikle kendini ifade etmeyi öğrenir, toplumsal kuralların bilincine varır ve bunu yaşayarak öğrenir, neyi yapıp neyi yapmaması gerektiğini, paylaşmayı, toplumdaki yerini sosyal öğrenme yolu ile öğrenir. yapılan motor becerileri destekleyen etkinlikler ile ilkokulda yazılacak bitişik eğik yazıya hazırlık sağlar parmak kasları güçlenir ve kendinden beklenileni yapacak düzeye gelir, matematik ve fen gibi ilerleyen yaşlarda korkulu rüyamız haline gelen sayısal dersleri oyunla öğrenir ve bu derslere korkuyla yaklaşmaz. düşünüldüğü gibi çocuklar burada sadece oynamaz. şunu söylemek isterim her dersin bir öğretim yöntemi vardır ve çocuğun yaş grubuna göre bir yöntem seçilir. okul öncesindeki yöntem de oyundur. çocuk okuma yazma bilmediği için öğretmek istediklerimizi oyun yolu ile öğretiriz. hatta sloganımız \"oyun çocuğun işidir\" dir. yani çocuklar burada oyun oynarlar ama bu oyunların amacı öğrenmektir.
gelelim okul öncesi öğretmeninin çocuklarla ilgilenme meselesine. benim bu sene 27 öğrencim var stajyerim yok ve yaş grubum 4. bu çocuklara grup halinde masaya oturmayı öğretmek, birlikte hareket etmelerini sağlamak ve grup olgusunu öğretmek 1 ayımı aldı. evet istediğim kadar birebir ilgilenemiyorum. ama elimden geldiği kadar okul içinde olsun okul dışında olsun birlikte olmaya çalışıyorum. sırf onlarla daha çok vakit geçireyim diye eve etkinlik taşıyıp hafta sonlarında plan hazırlıyorum ve etkinlikleri tasarlıyorum. hatta şu an bile yanımda yeşil evalar var kurbağa bacağı ve eli çizmek için beni bekleyen.bu dönem başında küçük bir talihsizlik yaşayıp okuldan 1 ay uzak kaldım. bu 1 ayda sürekli yatmam gerekirken ben dönünce neler yapabilirim nasıl açığımı kapatırım diye düşündüm. döner dönmez açığı kapatmak için deli gibi çalıştım. niyetim kendi yaptıklarımı bir başarı olarak göstermek değil.
buraya yazacağım o kadar çok şey var ki biri bitmeden diğeri geliyor aklıma. eğer detaylı bilgi almak isteyen olursa mesaj kutumu yeşillendirmesi yeterli olur.
ama eklemek istediğim tek bir şey var. lütfen! bu eğitimi gereksiz olarak görmeyin. en azından küçük bir araştırma yapın. dışarıdan sadece oyun oynanan bir yer olarak görülen bu yere gelin bir de içerden bakın. vicdanı olan hiçbir öğretmenin çocuğun 1 dakikasını boş geçirmesine izin vermez. buna değil inanmak düşünmek bile istemiyorum.
iyi akşamlar diliyorum.
cayisallama
okul öncesi eğitim sitsteminin gereksizliği, yanlışlığı olarak algılamak lazım belki de. Okul öncesi eğitim ise şarttır hele ailede verilen eğitim ise tamamen şarttır.
Tahinlipekmez
Tamamen katılmadığım başlıktır. Okul öncesi eğitim önemi anlaşılmış olup giderek yaygınlastırılmaya çalışılmaktadır.Şuan en ücra yerlere bile anaokulu yapılmaktadır. Zaten çocuğun gelişim alanı dışında hiçbir şey yaptırılmamaktadır. Genellikle oyun köşeleri bulunur ve çocuklar belli planli etkinlikler çercevesinde yönlendirilir. Çocuk özbakım becerilerini gelistirmesine yardımcı olur. Aile de tuvalet egitimi verir. Ama anne cocuguna kiyamaz tuvalet sonrasi temizligini de yapar. Ama okulda bunu kendisi yapmasi gerekir ve yapar birey olmayı öğrenir,paylaşmayı öğrenir, sosyalleşir,topluma ayak uydurmayı öğrenir. Evet hep oyun oynarlar çünkü tüm kazanimlar öyle verilir. Katkısı çoktur daha erken yaşta eğitime başlanması düsüncesindeyim..
werty
okul sonrası eğitimin daha faydalı olacağını düşündüren başlıktır. malum okul öncesi değil, okul içi eğitim bile yeterli, verimli değilken o eğitim sonrası oluşan topluma baktığımızda da bunu görebilirken;

''beşik''ten başlamamız gereken temel eğitim açığımız olduğunu söyleyebiliriz.
maksatlaf
Gerekli olduğunu kanaatini taşıdığım eğitimdir.
Yalnız
1. Ders öğretmeni alanında uzman olacak
2. Yıllık psikolojik testlerden geçirilecek
3. Sınıf mevcudu on öğrenciyi geçmeyecek
4. Sınıfın araç-gereçleri eksiksiz ve herkes için yeterli olacak
5. Yardımcı anne denilen çalışan da birkaç haftalık kurs sonunda aldığı sertifikayla o sınıfa sokulmayacak, en az önlisans mezunu olacak

Uzar da gider böyle.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches