Farklı olanı sevmemek hatta ondan nefret etmek bunlardan biridir.
Misal Doğu'da Kürtlerle Araplar ve Zazalar arasında problemler var. Batıda mütedeyyin insanlarla sekuler insanlar arasında problemler var. Yaşlılarla özellikle kılık kıyafet ve görünümü marjinal olan gençler arasında sorunlar var. Kadınla erkek arasında sorunlar var. Türkiye vatandaşları ile mülteciler arasında sorunlar var İnsanların tuttuğu takımlar, tercih ettiği cep telefonları, sevdiği ünlüler, çay içtiği mekanlar dahi yadırganma ve çatışma ortamı için yeterli sebep.
Bunlar bazi noktalarda dünyanın her yerinde böyle diyebilirsiniz, katilirim ama ABD'nin siyahiye yaptığına ırkçılık deyip Türkiye vatandaşının Suriyeliler için olan tutumuna ya da Kürt için yaptığı genellemeye 'ama'li yaklaşıyoruz.
-kadına şiddet -çevre kirliliği -çocuklara cinsel istismar -eğitimde düzensizlik -konuşma ile yazma dili arasında farklılıkların olması ve argo konuşmalar -trafik kurallarının ihlali -su israfı -alkol ve sigara bağımlılığının bu kadar yaygın olması -işsizlik
zamanında ve doğru biçimde çözülemediğinden, birikerek daha da çözümü zorlaştıran bir hal alan problemlerin belli dönemlerde su yüzüne çıkmış olanlarıdır. sosyal niteliğinin de olmasıyla çok boyutlu olup, analiz açısından detay atlamadan araştırılmayı ve uzun vadeli çözümleri de düşünmeyi gerektirirler.
öyle bir problem var ki, diğer problemleri de etkilediğine ve temelden çözümsüz kıldığına inanırım. \"insana verilen değer\" yaşantıyı, meslek seçimini, sosyal çarpıklıkları, sosyal psikolojiyi, karşılaşılan sorunlara ve çözümlere yönelik bakış açısı çeşitliliğini, stres-kaygı düzeyini, güven duygusunu ve daha bir sürü nedeni etkiler.